Amenajarea dormitorului: sfaturi si idei practice

Indiferent de tipul încăperii, amenajarea sa se va face în funcție de dimensiunile acesteia, de forma camerei sau stil, însă când vine vorba de dormitor, acesta trebuie să ofere o stare de confort, fiind o cameră destinată relaxării și odihnei.

Patul

În materie de mobilier, piesa centrală în orice dormitor este patul, iar dispunerea lui este foarte importantă în creerea unui ambient potrivit. Dimensiunile mobilierului, respectiv ale patului, contribui foarte mult la atmosfera creată. De asemenea salteaua trebuie aleasă cu atenție, deoarece aceasta trebuie să ofere confort.

Patul-1-1-400x600

Cum alegem culorile?

Dormitorul este o cameră intimă și personală, astfel nu există un set de reguli în ceea ce privește cromatica. Alegerea culorilor se face în funcție de preferințe și de felul în care culorile îți influențează starea de spirit. Este recomandat, totuși, folosirea culorilor și nuantelor neutre.

Imagini pentru amenajarea dormitorului

Corpurile de iluminat

Lumina naturală poate face orice spațiu să pară mai mare decât este cu adevărat. Insă, dacă aceasta nu este prezentă corpurile de iluminat pot produce un efect similar dacă sunt amplasate strategic, de preferat langă pat sau în colțurile camerei. De asemenea, veiozle și lămpile de langă pat aduc o notă de confort camerei, ajutând la relaxare.

Imagini pentru light sources sleeping room

Plantele – sursa de relaxare și aer proaspăt

Aerul respirat ne poate influența starea de spirit, iar plantele de apartament reprezintă o sursă ideală, în același timp fiind un element de decor inedit. În momentul în care alegem o plantă pentru dormitor, trebuie luată în considerare lumina naturală. deoarece în lipsa ei orice plantă va supraviețui cu greu.

Imagini pentru plante de dormitor

Tipuri de dormitoare

Dormitorul matrimonial

Cel mai important lucru este ca dormitorul sa fie amenajat în armonie perfectă cu cerințele ambilor soți. Patul trebuie să aibă lungimea și lățimea corespunzătoare, iar salteau trebuie aleasă cu grijă încât să poată oferi confortul necesar pentru un somn odihinitor și plăcut.

Imagini pentru matrimonial bedroom

Dormitorul copiilor

Dormitorul copiilor trebuie sa fie un loc în care aceștia să se simtă în singuranță, dar în același timp, să le stimuleze imaginația și creativitatea. Un lucru foarte important de care trebuie ținut cont este că mobilierul trebuie să fie ușor accesibil și pe măsura lor, astfel aceștia să nu aibă nevoie de ajutorul părinților când vor o jucărie anume sau un obiect vestimentar.

Imagini pentru kids bedroom

Dormitorul de oaspeți

Dormitorul pentru oaspeți poate fi amenajat în orice stil, atât timp cat acesta este elegant. Este de preferat folosirea combinațiilor de nuanțe neutre sau de culori închise. De asemenea, o lustră elegantă va umple dormitorul și îi va da un aspect rafinat.

Amenajare dormitor

Greșeli care pot apărea în amenajarea dormitorului

  • Lipsa unui plan bine pus la punct înainte de amenajarea dormitorului
  • Aglomerarea dormitorului cu accesorii
  • Alegerea unui pat nepotrivit
  • Poziționarea greșită a patului în cameră
  • Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora
  • Alegerea corpurilor de iluminat nepotrivite
  • Alegerea și așezarea greșită a covoarelor